El Dia Internacional de l’Hamburguesa s’apropa i per celebrar-ho el Gremi vol utilitzar aquesta jornada per reforçar la importància de comprar carn als establiments de proximitat a través d’una campanya d’elements visuals als punts de venda. La campanya posa èmfasi en la qualitat, el prestigi i la confiança del producte elaborat artesanalment i serà visible als establiments del 18 al 28 de maig.

El Gremi  té com a objectiu que els consumidors identifiquin i valorin la compra de l’hamburguesa amb carn de qualitat als establiment de confiança. Enguany s’ha aprofitat la campanya per donar valor a les 440 empreses agremiades, que donen feina a mes de 3.000 professionals en els més de  600 establiments distribuïts per tota la província de Barcelona.

La campanya també estarà present a les xarxes socials i en diverses emissores de ràdio amb l’objectiu de difondre “l’hamburguesa , aliment de qualitat i saludable”, explica Xavier Gallifa, president del Gremi qui afegeix que “aquestes accions permeten unificar-nos encara més com a sector creant una imatge comuna sota un segell de qualitat”

L’hamburguesa només es pot dir hamburguesa si és de carn

El comitè d’Agricultura del Parlament Europeu, reunit el passat mes d’abril, va decidir votar a favor d’eliminar la denominació hamburguesa a tot aquell producte que no sigui elaborat amb carn. El responsable de supervisar la legislació en aquesta matèria és l’eurodiputat francès Éric Andrieu, qui va defensar tramitar aquesta decisió “per pur sentit comú, ja que els consumidors necessitem saber què estem menjant”. La normativa europea considera, per tant, que la denominació hamburguesa “s’ha de conservar per a la carn”, i s’ha de cercar noves denominacions per a altres productes no elaborats amb carn. Andrieu ha afegit que la prohibició de la UE s’ha pres per “l’interès dels consumidors”.

Una vegada ha passat la fase del comitè d’Agricultura, ara serà el Parlament Europeu qui refrendrà la decisió, en un votació que tindrà lloc després de les eleccions europees del 26 de maig.

L’origen de l’hamburguesa 

L’origen de l’hamburguesa es remunta a finals del segle XIX, quan el cuiner nord-americà Louis Lassen va tenir la idea de crear algun aliment amb el qual els visitants de la fira en la qual estava, poguessin saciar la seva fam. Serien uns mariners d’Hamburg (Alemanya) els qui van facilitar a Lassen la recepta a base de carn picada i per això el nou plat va rebre el nom d’hamburguesa.

Consells per elaborar l’hamburguesa perfecta
Per elaborar una hamburguesa saborosa l’ingredient principal, la carn, ha de ser de qualitat. Tot i que és més habitual veure hamburgueses de vedella, també hi ha hamburgueses de xai, de bou, de pollastre, de cavall, de porc o de conill. La tendència en els últims anys és la de convertir l’hamburguesa en un elaborat gourmet i, en aquest sentit, els establiments agremiats disposen d’una àmplia varietat que es complementa amb altres ingredients com tòfona, verdures, ceba o formatge, entre d’altres.

Des del Gremi apunten 3 consells essencials per fer una hamburguesa perfecta:

  • Comprar en els establiments agremiats, és garantia de qualitat
  • Treure-la de la nevera uns minuts abans de cuinar-la
  • No cuinar-la més de 4 minuts per les 2 cares