Entrevista al Doctor Abel Mariné en el programa La Ciutat d’Onda Cero: “Treure les carns vermelles als menús escolars és una exageració”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

 

El Doctor Abel Mariné ha estat al programa d’Onda Cero “La Ciutat” per presentar el seu llibre ‘Dietas. Una inmersión rápida’, on explica les bases científiques i els criteris a seguir per fer una alimentació racional en les diferents etapes de la vida.

En aquest llibre, el Doctor Mariné, catedràtic emèrit en Nutrició i Bromatologia, aposta per la dieta mediterrània com a “model convenient d’alimentació de proximitat”. I en aquest sentit reflexiona sobre la carn i el seu valor nutritiu: “Convé integrar-la a totes les dietes. Tot i que no hi ha obligació de menjar-ne, com a la resta d’aliments, si eliminem de la nostra dieta algun component introduiríem limitacions i, per tant, haurem de posar més atenció en el que mengem perquè no hi hagin dèficits. La carn és una excel·lent font de proteïnes, però sobretot ho és de ferro i de vitamina B12”.

La vitamina B12 no es troba a cap aliment vegetal. “Per tant si no mengem carn, hem de parar atenció en el que mengem i, segurament, haurem de suplir la vitamina amb alguns suplements, el que indica que no és massa natural que una dieta requereixi suplements”.

El ferro és un altre dels elements imprescindibles que ens aporta la carn. “Evidentment que altres aliments en tenen de ferro, però una cosa és que portin ferro i una altra que el nostre organisme l’absorbeixi Aproximadament, entre el 20 i el 30% del ferro de la carn queda absorbit pel nostre cos. En canvi del ferro dels espinacs o de les llenties només ho fem en un 1%”.

 

 

“Aproximadament, entre el 20 i el 30% del ferro de la carn queda absorbit pel nostre cos”.

 

 

“No te sentit reduir les carns vermelles en els menús escolars”

L’entrevista apunta que els més petits “haurien de menjar entre 2 i 4 vegades a la setmana carn. Hi ha una guia de la Generalitat, ‘Petits consells per menjar millor’ on recomanen aquesta proporció en els nens en edat escolar. Cal tenir present que el menú escolar és una part bàsica de l’alimentació de moltes criatures”.

En aquest sentit, i donat l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona per reduir la ingesta de les carns dels menús escolars, el doctor Mariné és clar: “Reduir les carns, sobretot les vermelles, fins prendre-les només una vegada al mes és una exageració. Des del punt de vista nutricional, no té massa sentit. Una altra cosa és si la persona pren la iniciativa de ser vegà/na. Llavors s’ha de tenir cura amb el que es menja i prendre suplements”.

“Hi ha molts mites a l’entorn de la carn -continua el doctor Mariné-. El consum de carn ha de ser moderat. És evident que hi ha molta gent que en pren massa. Però el dolent no és que en mengi massa, sinó que no mengen hortalisses, verdures o fruites. La dieta mediterrània té efectes beneficiosos per al nostre cos i, a més, hi conté carn”.

 

El fricandó, el Plat Favorit dels Catalans

Precisament, el Fòrum Gastronòmic de Barcelona ha designat el fricandó com el Pla Favorit dels Catalans de 2021. El plat ha quedat el primer amb 784 d’entre els 15.000 vots rebuts. Aquesta ha estat la sisena edició del concurs. Els altres Plats Favorits de l’edició del Fòrum Gastronòmic han estat: l’escudella i carn d’olla, el pollastre pota blava, la coradella de Molins de Rei, el ‘cebiche’ i els cargols.

 

 

 

Comentaris

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad