Interovic assegura que “hi haurà xai per Nadal”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

 

Comencem a escoltar més a prop els sons de Nadal i també rumors com que s’està detectant una escassetat de carn de xai en el mercat i que aquesta situació és el que ha provocat que el preu d’aquesta carn hagi augmentat o que el preu s’hagi disparat per la demanda dels països musulmans. En aquest sentit, l’Organització Interprofessional de l’Oví i Caprí –INTEROVIC– ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat per a informar que el sector oví i caprí espanyol està preparat per a subministrar suficient carn de de lletó, xai i cabrit als consumidors aquest Nadal. “El sector està prou preparat per a proveir carn de de lletó, xai i cabrit durant les festes, però porta el seu ritme i enguany el que hem detectat és que s’estan avançant les compres de Nadal”, afirma Raúl *Muñiz, president d’INTEROVIC.

 

Però el que sí que preocupa al sector és la gran quantitat de producte d’importació que està entrant al nostre país, principalment procedent de països veïns com França, Itàlia o Grècia. “És fonamental traslladar als consumidors la importància de fixar-nos en l’origen de la carn de de lletó, xai i cabrit per Nadal. És veritat que la carn d’importació és més assequible, però normalment es tracta d’un producte menys fresc ja que fins que arriba al punt de venda a Espanya han pogut passar 5 o 6 dies des del sacrifici de l’animal. A més, consumint xai nacional estem ajudant els nostres productors, aquells que mantenen viu el medi rural”.

 

 

“El sector està prou preparat per a proveir carn de de lletó, xai i cabrit durant les festes, però porta el seu ritme i enguany el que hem detectat és que s’estan avançant les compres de Nadal”, afirma Raúl *Muñiz, president d’INTEROVIC.

 

No obstant això, cal no oblidar que l’anomenat consum conscient és una tendència imparable i cada vegada més ens trobem davant consumidors més conscienciats per una alimentació ètica i sostenible. En aquest sentit, INTEROVIC recorda que la carn de xai i cabrit ha demostrat al llarg de la història que consumir aquests productes és saludable, saborós i, sobretot, sostenible.

 

“Consumint xai nacional estem ajudant als nostres productors, aquells que mantenen viu el medi rural”, Raúl Muñiz, president d’INTEROVIC.

 

 

Una producció natural i sostenible

Gràcies al seu mètode de producció natural, a través del pasturatge, ens trobem amb un producte que compta amb múltiples beneficis mig ambientals, socials i econòmics i que no podem oblidar que:

  • Ens trobem possiblement davant el sector ramader que millor manté viu i actiu el medi rural.
  • Un sector que ajuda a fomentar la biodiversitat en tot el territori gràcies a la rotació de bestiar que escampen llavors per tot el territori.
  • Ajuda a assentar la població en el medi rural. Actualment dóna treball a més de cent cinquanta mil famílies.
  • Ajuda a prevenir els incendis gràcies a la integració dels ramats en els espais més desfavorits.
  • La presència de ramats és determinant per a la conservació dels hàbitats d’interès natural.
  • Les pastures serveixen per a emmagatzemar carboni al sòl de manera segura, protegint els ecosistemes. Les ovelles fan un ús respectuós dels recursos naturals i els retornen en forma d’un aliment excepcional.
  • El de lletó, xai i cabrit són productes de proximitat, Espanya compta amb 6 IGPs i més de 90 races autòctones entre ovelles i cabres, la qual cosa garanteix que el producte nacional aquest adaptat a gust dels nostres consumidors.

I és que consumint productes d’origen nacional, els consumidors estan apostant pels nostres ramaders, pels nostres pobles, per les nostres races autòctones i per un producte molt més fresc, a més de garantir el futur d’un sector que tan perjudicat s’ha vist en els últims temps.

 

Algunes dades del sector
El sector oví i caprí espanyol compta amb un sistema de producció regulat per la legislació europea, considerada la més estricta del món per dur a terme els controls més exigents quant a benestar i sanitat animal, protecció medi ambiental i seguretat alimentària. La producció espanyola compta amb un procés que garanteix al consumidor un producte de qualitat, des de la granja fins a la taula.

Tot i que la xifra total d’importacions en 2020 ha disminuït respecte a 2019, encara se situa en 10.044 tones, sent Itàlia, França i Grècia els principals països dels quals importem oví.
El consum total en les llars espanyoles va ser de 66.215 tones en 2020, havent pujat el consum per càpita de 1,31 en 2019 a 1,40 en 2020.

 

 

Comentaris

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad