L’hamburguesa de qualitat. Més sabor, més saludables, més artesanes

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

 

Cada 28 de maig se celebra el Dia Internacional de l’Hamburguesa. Una deliciosa manera d’alimentar cos i ment. L’origen de l’hamburguesa cal situar-ho a la ciutat d’Hamburg, Alemanya. La llegenda diu que va ser Louis Lassen, un emigrant alemany resident als EUA, qui va servir la primera hamburguesa quan un client li va demanar alguna cosa “ràpida i deliciosa”. Va ser un 28 de maig!!!

Casualitat, atzar, accident o certesa. No ho sabem. Però el cert és que l’hamburguesa ha canviat la manera de relacionar-nos amb la carn. És saludable. És desitjable. És nutritiva. I ara, també, és gourmet.

Cada vegada hi ha més establiments que incorporen la innovació al voltant de l’hamburguesa perquè l’especialització i la professionalització formen part, també, del nostre ofici.

I per aquest motiu els professionals de les carns dels nostres establiments agremiats es formen cada dia per fer arribar als nostres clients el millor, el més natural, el més saludable i el més nutritiu per a totes les edats: la carn i els seus elaborats, com l’hamburguesa.

Qualitat i salut

Què ens aporta

La carn de qualitat és la millor font de minerals. El ferro hemo i el zinc de la seva composició se sumen a ser font de potassi, fòsfor i vitamines, entre les quals cal destacar les del grup B, en particular les del B12, B6 i riboflavina.

Sabíeu que una investigació portada a terme per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i la UPF, ha corroborat l’efecte positiu del zinc en les persones que pateixen de forma greu els efectes de la covid-19? Aquest estudi deixa clara la relació entre el dèficit de zinc i l’increment de la mortalitat o un temps de recuperació més llarg de la covid-19.

Una ració d’hamburguesa de vedella, per exemple, ens aporta una part molt important de les ingestes  de zinc que necessitem per al nostre desenvolupament diari. I també de vitamina B12. Sabeu com funciona la vitamina B12 al nostre cos? Doncs es tracta de la vitamina més essencial per al nostre organisme, assegura el funcionament normal del cervell, del sistema nerviós i és imprescindible per a la formació de la sang.

Els agremiats reben material gràfic de campanya perquè el puguin posar als seus establiments. Entre el material, teniu aquest vídeo.  

 

Hamburguesa: una alimentació saludable 

Els hàbits alimentaris, l’activitat física i el nostre estil de vida conformen el nostre nivell de salut. Una alimentació correcta és imprescindible per tenir una vida llarga, productiva i, fins i tot, feliç.

L’alimentació és qüestió d’equilibri. Ni més, ni menys. “L’hamburguesa, de vedella, de xai, de porc, de bou, de poltre o de conill, és un aliment perfectament compatible amb una dieta variada i equilibrada a qualsevol edat”2.

 

Quin és el secret d’una bona hamburguesa?

Primer que tot, el secret de l’hamburguesa és la carn. Per fer una bona hamburguesa és essencial que la carn que utilitzem sigui de primera qualitat; i la millor carn és la que trobareu als establiments professionals agremiats.

Els més de 600 establiments que teniu al cercador de la nostra web gremicarnissers.com en són la millor garantia.

 

Els establiments adherits al Gremi elaboren hamburgueses amb variació infinita d’ingredients. I sempre amb la característica que totes les hamburgueses són artesanes, de qualitat i sobretot, són una font de salut.

 

Fàcil de cuinar, fàcil de menjar

Si la carn és bona, l’hamburguesa surt sola… A la planxa, a la brasa, al forn… acompanyada de verdures, amanides o patates… o bé sent ella, sola, la protagonista del plat. Amb totes les vitamines, minerals i proteïnes, l’hamburguesa és un aliment indicat per a totes les edats, nutritiu, apreciat a tot el món.

Bibliografia
  1. Guía SEMERGEN, Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria
  2. Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) i la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC).

OPINIÓ PROFESSIONAL

 

Entrevista amb el Doctor Abel Mariné

Reconegut catedràtic de nutrició i bromatologia de la Facultat de Farmàcia. Campus de l’Alimentació. Universitat de Barcelona. Degà de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Salamanca, de 1980 a 1982, i de la Universitat de Barcelona, de 1983 a 1986.  Ha estat Director General d’Universitats del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (1986-90). Ha estat vicepresident de la CIRIT (Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1991 i 1993 i gestor del “Programa Nacional de Tecnología de Alimentos” de la CICYT – Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología (1994-98). 

 

El Doctor Mariné ha estat membre del quadre d’experts de Seguretat als Aliments de l’OMS de 1984-1988 i membre Board of Directors de ILSI- Europe /International Life Sciences Institute (1989-1997).  És autor o coautor d’uns 250 treballs, així com de diversos llibres i ha participat en capítols sobre Ciència dels Aliments i Nutrició.

“Les carns són integrables en l’alimentació de les persones de totes les edats”

 

Les carns, les de pollastre, vedella, xai, porc, poltre, conill… les pot menjar qualsevol persona i a qualsevol edat?

Es considera que els lactants poden menjar qualsevol tipus de carns (blanques o vermelles) més o menys a partir del sisè mes, sempre que, en aquest període, siguin cuites i amb poc greix. Se sol començar per pollastre perquè és més digerible.

A partir d’aquí les carns, en quantitats adients i preferentment més o menys magres, són integrables a l’alimentació de totes les edats, llevat de casos concrets de determinades patologies en què cal restringir-ne el consum.

El nostre cos necessita menjar carn perquè ens aporta proteïnes, vitamines i minerals. Quines són les propietats nutricionals més importants de les carns?

Les carns i els seus derivats aporten unes excel·lents proteïnes, vitamines del grup B (entre les quals cal destacar la B12, que no es troba en els vegetals), minerals com  fòsfor, zinc i, sobretot, ferro, del qual les carns en són la millor font, no només pel  contingut sinó perquè el seu ferro s’absorbeix millor que el dels altres aliments, especialment que el dels vegetals. No és fàcil que el nostre organisme absorbeixi i disposi de ferro suficient mitjançant l’alimentació si es prescindeix de les carns i derivats.

 

 

Segons la seva experiència, quantes vegades a la setmana hem de menjar carn?

Hi ha força consens científic en què el consum de carns i derivats no ha de superar una mitjana de 70 grams al dia, és a dir uns 500 grams a la setmana, preferentment fresques, i més de blanques (aus, conill) que de vermelles (boví, porc, bé, cabrit, cavall), elaborades (hamburgueses, que si són de qualitat són una bona carn) i processades (embotits). Per exemple, menjar fins a dues vegades a la setmana carns roges, la qual cosa inclou les hamburgueses, és perfectament integrable en una dieta correcta d’una persona sana.

 

“Menjar fins a dues vegades a la setmana carns roges, la qual cosa inclou les hamburgueses, és perfectament integrable en una dieta correcta d’una persona sana”

 

De quina manera les carns han participat en el desenvolupament humà?

En el procés evolutiu humà el consum de carn ha tingut un paper important. Com ha dit Juan Luis Arsuaga, un dels directors de les recerques d’Atapuerca, “el cervell humà va créixer quan ens vàrem fer carnívors”, perquè la carn és un aliment amb una alta concentració de nutrients i ben digerible. Si els nostres antecessors haguessin estat exclusivament vegetarians, el treball digestiu necessari per digerir tanta fibra hauria requerit un llarg aparell digestiu les necessitats del qual haurien dificultat el desenvolupament del nostre cervell

Comentaris

Noticies Relacionades

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad