Realidad Ganadera: Una iniciativa que defensa els interessos del sector carni a Europa i a la qual el Gremi mostra el seu suport

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

L’estratègia “De la granja a la taula”, al cor del Pacte Verd Europeu, representa un canvi substancial en la política agrícola i alimentària de la UE, que tindrà un impacte estructural en la producció alimentària europea i la productivitat agrícola durant els propers 10 anys. La creació d’un sistema alimentari sostenible, sense deixar de garantir el subministrament d’aliments, una nutrició adequada, les preferències alimentàries i la salut pública, salvaguardant el medi ambient i el benestar animal, és un objectiu compartit per igual per les cadenes de subministrament ramaderes europees.

En aquest context sorgeix la iniciativa espanyola Realidad Ganadera, l’objectiu de la qual és defensar amb arguments científics la realitat del sector carni espanyol i europeu davant dels atacs de certs col·lectius i d’iniciatives com “De la granja a la taula”.

L’estratègia “De la granja a la taula” es votarà en les comissions de medi ambient i agricultura del Parlament Europeu en una sessió conjunta al juny. Estableix objectius ambiciosos: Crear un sistema alimentari just, saludable i respectuós amb el medi ambient, però, l’estratègia també presenta algunes paradoxes que destaquen que és difícil mantenir un equilibri entre la sostenibilitat ambiental i la sostenibilitat del nostre subministrament / seguretat alimentària.

 

 

Des del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i Comarques ens fem ressò de les iniciatives que, des de Brussel·les, s’estan duent a terme perquè “De la granja a la taula” reculli la realitat del nostre sector, en el qual estem implicats des ramaders, fins a carnissers/eres, xarcuters/eres i pollaires, passant per la ciutadania: la idea preconcebuda que la carn no és sostenible no reflecteix la realitat del nostre sector, perquè la ramaderia ha evolucionat, necessitant menys recursos i sent més eficient.

Per això des del Gremi recolzem i donem visibilitat a aquest vídeo, on es recullen les 9 paradoxes o conceptes erronis i prejudicis entorn al sector ramader en termes de medi ambient, salut i economia que presenta la iniciativa europea “De la granja a la taula” .1.- La nutrición: La ciencia lo afirma con claridad. Desde la prehistoria hasta hoy consumir proteínas animales ha favorecido el desarrollo del cerebro humano. Las proteínas animales son las más eficientes: 

1.- La nutrició: La ciència ho afirma amb claredat. Des de la prehistòria fins avui consumir proteïnes animals ha afavorit el desenvolupament de el cervell humà. Les proteïnes animals són les més eficients:

  • 9 aminoàcids essencials: lisina, metionina, isoleucina, leucina, valina, histidina, triptòfan, treonina i fenilalanina.
  • 16 vitamines i minerals: B1, B2, B5, B6, B12 i D, B3, A, K, biotina, potassi, ferro (hemo), seleni, crom, zinc i fòsfor.
  • 10 compostos actius: àcid linoleic conjugat, coenzim Q10, creatina, carnosina, turó, L-carnitina, taurina, àcid lipoic, pèptids lipoactivos de la carn i glutatió.

 

Si l’ésser humà s’ha convertit en un ésser intel·ligent es deu, en gran part, a la dieta omnívora i als valors nutricionals dels aliments d’origen animal.

2.- Ús del sòl: A Europa els terrenys dedicats a la ramaderia i a la pastura s’han mantingut constants en els últims 60 anys, mentre que la població ha crescut en més de 125 milions de persones. Per tant no és cert que la ramaderia utilitzi terrenys valuosos per a cultius dedicats a l’alimentació humana.

3.- Medi ambient: On hi ha ramaderia hi ha persones que contribueixen a la cura de les terres evitant el seu abandonament, la construcció sense restriccions, els desequilibris hidrogeològics i la pèrdua de biodiversitat. A Europa la producció de carn és responsable, només, deñ 7,2% d’emissions de CO2, mentre que la mitjana mundial és del 14,5%. El 85-90% restant prové de l’escalfament global i a l’ús de combustibles fòssils.

 

 

4.- Economia: L’estratègia europea apunta a una reducció de el sector ramader. Això podria derivar en una major importació de carns d’altres països i un major impacte en el clima. Les emissions de CO2 no coneixen fronteres i la contaminació a nivell mundial, augmentaria i, reduir aquest sector, posaria en crisi a d’altres sectors.

 

5.- Benestar animal: La legislació europea sobre benestar animal és una de les més avançades i completes de l’món. Si deixéssim de criar bestiar a Europa i importéssim d’altres països, ¿el benestar animal estaria garantit?

6.- Fertilitzants: Europa preveu una reducció del 20% de fertilitzants i augmentar en un 25% les produccions orgàniques per a 2030. Però el fem permet fertilitzar el terreny sense utilitzar adobs químics. Per tant, si eliminem o reduïm el bestiar, hi haurà menys adobs naturals.

7.- Ocupació: De mitjana, una granja garanteix 7 llocs de treball a les zones rurals. Per tant, la ramaderia és fonamental per garantir la vida al món rural. Sense granges, hi haurà despoblació.

8.- Patrimoni gastronòmic i cultural: La UE proposa cadenes de subministraments curtes i productes de proximitat. Això xoca amb l’anomenada ‘globalització dels aliments’, que no són ni gastronòmics, ni culturals, ni són de proximitat.

9.- Seguretat alimentària: En 2050, el 70% de la població viurà en zones urbanes. Què passarà si seguim reduint la ramaderia? Doncs tindríem menys menjar que dur a l’plat i generaria caos social. Sobre el debat entre sostenibilitat i proveïment d’aliments només la ciència pot i ha de tenir la resposta.

 

 

 

I davant d’aquest escenari, no és millor donar suport als ramaders i les granges que denigrar-los?

Comentaris

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad