ALIMENTA LA SALUT MENTAL. MENJA CARN !

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

La salut mental és un dels temes més recurrents entre la societat actual, especialment després de la pandèmia del COVID-19. Pel fet que l’alimentació sembla influenciar directament la salut mental, diversos estudis han suggerit que existeix una associació significativa entre el veganisme i el vegetarianismo i la presència de depressió i ansietat.

Coneixent la salut mental

La salut mental és un estat de benestar en el qual la persona realitza les seves capacitats i és capaç de fer front a l’estrès normal de la vida, de treballar de manera productiva i de contribuir a la seva comunitat

Dos dels trastorns més comuns a nivell mundial que afecten la salut mental són la depressió i l’ansietat. S’estima que, en el 2015, la proporció de la població mundial amb depressió va ser de 4,4% i del 3,6% amb trastorns d’ansietat

La seva etiologia no està del tot clara, però sembla que en la seva aparició influeixen factors socials, psicològics i biològics. Un dels factors que podrien estar relacionats amb l’aparició de depressió i ansietat que s’està estudiant àmpliament en l’actualitat, és la dieta. Diversos estudis han demostrat una associació inversa entre el seguiment d’una dieta i hàbits dietètics saludables i la depressió i ansietat.

Dietes vegetarianes o veganes i la seva ingesta de nutrients

Les dietes vegetarianes o veganes són patrons dietètics que consisteixen en l’exclusió parcial o total de la dieta de qualsevol producte animal o els seus derivats.

A causa de l’absència parcial o total del consum de productes d’origen animal, aquests grups de persones tenen un major risc de presentar alguns dèficits nutricionals. S’ha demostrat que persones que segueixen un patró dietètic vegetarià presenten sota aportació de proteïnes, àcids grassos omega-3, vitamina B12 i zinc. A més, encara que l’aportació de ferro de les dietes vegetarianes sol ser bastant similar al de les dietes no vegetarianes, la biodisponibilitat del ferro provinent de les dietes vegetarianes és menor a causa de l’absència de ferro hemo. Pel seu costat, les dietes veganes també tenen menors nivells d’àcids grassos omega-3 en sang (EPA i DHA), a més d’una menor ingesta de vitamina B12 i calcio5 que persones que inclouen carn en la seva dieta.

Associació entre dietes vegetarianes o veganes i depressió o ansietat

A causa de l’elevada prevalença de depressió i l’ansietat, a la possible implicació de factors com la dieta en la seva aparició i a l’augment de la popularitat de les dietes veganes i vegetarianes sorgeix el dubte en la comunitat científica de si el consum de carn o la seva abstenció suposa un risc per a l’aparició de malalties mentals..

Dobersek Et Al van dur a terme un metaanálisis en el qual van avaluar la relació entre l’abstenció o el consum de carn i l’aparició d’aquestes dues malalties mentals més prevalents en la societat: depressió i ansietat.

Aquest metaanálisis amplia les troballes de la revisió sistemàtica prèvia  en presentar una avaluació quantitativa de la relació entre consum de carn versus. la seva abstenció i salut mental. Aquest estudi va incloure a 171.802 participants d’11 a 105 anys, de diverses regions geogràfiques, incloses Europa, Àsia, Amèrica del Nord i Oceanía.

Després d’analitzar els resultats van concloure que un patró d’abstenció de consum de carn (vegetarianismo o veganisme) està clarament associat amb una pitjor salut mental, específicament amb nivells més alts de depressió i ansietat. Concretament, els individus que consumien carn tenien uns nivells mitjans d’ansietat i depressió més baixos que els que no el hacían.

Seguint aquesta línia, cap la necessitat d’aprofundir en el problema i determinar per què les persones que segueixen una dieta vegetariana o vegana tenen majors possibilitats de presentar aquests problemes. Doncs bé, sembla que l’associació entre depressió i vegetarianismo podria estar relacionada amb una disminució en la ingesta d’àcids grassos omega-3, vitamina B12, folato, ferro o zinc. Un altre factor potencial podria ser els elevats nivells de fitoestrógenos, a més de majors nivells de metabòlits de pesticides, a conseqüència d’un major consum de fruites, vegetals i soia.

Carn i l’estat d’ànim

La carn és una important font de proteïnes d’alt valor biològic, vitamina B12, ferro, potassi, fòsfor i zinc.

És important ressaltar que alguns d’aquests nutrients estan directament relacionats amb la funció psicològica i cognitiva. Així, la vitamina B12 contribueix a la funció psicològica normal, i el ferro i el zinc a la funció cognitiva normal.

Conclusió

Davant totes aquestes dades podem suggerir que l’evidència existent s’orienta cap a una possible associació entre les dietes vegetarians o veganes, caracteritzades per l’absència de consum de carn i derivats, i una major prevalença de problemes relacionats amb la salut mental com la depressió i l’ansietat.

Per això, és recomanable seguir una dieta saludable, variada i equilibrada que inclogui aliments principalment frescos, de tots els tipus i en les quantitats recomanades pels experts en nutrició. Entre ells és recomanable incloure la carn, amb una freqüència de 3-4 racions per setmana, prioritzant aquelles amb un menor contingut de greix

Font i bibliografia en l’enllaç

Comentaris

Noticies Relacionades

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad