El Gremi s’adhereix a l’acord per fomentar la reutilització d’envasos

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

Avui en el context de la Setmana Europea de Prevenció de Residus s’ha presentat un acord clau pel foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d’un sol ús als establiments comercials. Ens hem  compromès a fer difusió del protocol per que desde els establiments es faciliti als clients que utilitzin els seus envasos reutilitzables.
“Ja fa temps que ho demanàvem. Fa temps que implementem campanyes per reduir els envasos, actualitzant la informació sobre normatives i recomanacions respecte de la seguretat alimentària. Però ens calia aquest acord. Un protocol per la reutilització que, ara, disposem. Tenim el suport que necessitàvem a l’hora d’explicar als nostres clients els avantatges de comprar el producte al detall, a granel, amb el tall al seu gust i que es poden endur en el seu propi envàs, el seu tàper o carmanyola!”, hem explicat aquest matí.

Nosaltres “signem l’acord com el Gremi de Carnissers Xarcuters i Aviram de Barcelona i comarques, però aquí parlem en nom dels 5 gremis de Catalunya, representants per la marca CARNISSERS XARCUTERS CATALUNYA. Als nostres establiments, més de 1500 arreu del país, estem compromesos amb la qualitat, amb l’excel·lència de les nostres carns, l’elaboració pròpia i el servei personalitzat i ara amb aquest protocol al qual ens adherim, tenim l’oportunitat de reduir, al màxim, l’impacte dels nostres envasos i embalatges, potenciant la reutilització i repercutint directament i positivament en el medi ambient”.

Nosaltres volem , Volem assolir aquest repte, Volem fomentar la reutilització , Volem un Comerç Verd, Volem una Alimentació Saludable, Volem un futur millor…
Ara més que mai,  es la ciutadania la que amb la seva decisió de que, com  i a on compra pot determinar i actuar contra l’emergència climàtica i ambiental.

 

 

                                                                                                                                                 

 

Segons Rosa García, directora general de Rezero, «L’acord que presentem avui és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d’eines per tal d’erradicar el problema dels residus. Nosaltres creiem que la gran distribució i els gremis tenen una veu important per acompanyar una part de la població cada vegada més gran i més conscienciada a reduir la seva petjada».

Aquest pas s’ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que,  amb el finançament de l’Agència de Residus, també ha aconseguit un gran consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat de Catalunya implicades: l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus: «Aquest Protocol és una mirada de futur, és cap on volem avançar amb propostes innovadores, trencadores que ens facin canviar la manera com consumim. Es tracta de donar resposta a una necessitat creixent per part dels consumidors, la de poder realitzar les seves compres habituals sense generar residus. Per això esperem que cada cop més negocis s’hi afegeixin».

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d’envasos d’un sol ús on cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any (2019) i  d’aquests, més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d’usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Aquest acord s’avança a un nou marc normatiu que està en procés a nivell estatal i català. A nivell espanyol, per una banda, en l’esborrany del Real Decreto de Envases que va presentar el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, incideix que els establiments hagin d’acceptar els envasos dels seus clients i es preveu que s’aprovi a mitjans de l’any 2022.

 

  • Teniu més informació de l’Agencia Catalana de Seguretat Alimentària   en aquest ENLLAÇ.
  • Teniu més información sobre el protocol  en aquest ENLLAÇ.

 

 

Protocol_Reutilitzacio_final

 

 

                                                                                                                                                                   

 

Comentaris

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad