Consells de l’Agència de Salut Pública per a la utilització dels guants d’un sol ús

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

 

 

 

UTILITZACIÓ SEGURA DELS GUANTS D’UN SOL ÚS

Durant la feina, com a manipuladors d’aliments, les mans s’han de mantenir sempre netes i en un correcte estat higiènic. Les mans són la principal font de contaminació dels aliments durant la seva manipulació i preparació. Per això és necessari que durant la jornada de treball les mans es mantinguin sempre netes i en un correcte estat higiènic. És molt important netejar-se les mans després de tocar coses que poden contaminar els aliments com ara el cartró, les escombraries o els diners; cada vegada que ens incorporem al lloc de treball, després d’haver anat als serveis higiènics, de dinar o després de qualsevol absència; i entre la manipulació de diferents aliments, per tal d’evitar contaminacions creuades, i molt especialment quan manipulem aliments llestos pel consum.

 

Quin problema sanitari pot provocar la utilització de guants d’un sol ús?

La utilització inadequada dels guants d’un sol ús pot ser una de les principals fonts de contaminació dels aliments. Quan estem treballant amb aliments i ens posem guants, perdem part de la sensació de tenir les mans brutes, reduint-se la freqüència de neteja de les mans. A més a més, si els utilitzem durant la venda dels aliments, és fàcil que provoquem contaminacions creuades perquè també toquem diners, cartrons, estris de neteja. Fins i tot, podem fer coses inconscientment com ara mocar-nos o tapar-nos la boca quan tossim. Si tot això ho fem amb els guants posats és molt fàcil que provoquem la contaminació dels aliments i posem en risc la salut dels nostres clients.

És preocupant la situació actual per la utilització de guants d’un sol ús?

Aquest fet ara mateix és molt preocupant perquè observem que s’ha estès la utilització dels guants durant la venda d’aliments, especialment en el sector minorista de la carn. Tanmateix, la seva utilització s’ha convertit en una pràctica habitual amb la creença d’oferir als clients una millor garantia higiènica, quan en realitat és una falsa sensació estètica d’higiene. Per això és molt important  que tant el personal que treballa en aquests establiments com els consumidors en siguin conscients, per tal d’evitar el risc sanitari que suposa la utilització inadequada dels guant d’un sol ús.

Quan es poden utilitzar els guants d’un sol ús?

S’han d’utilitzar en preparacions molt concretes, per un temps limitat,  i sempre que és realitzi sense interrupcions i de forma contínua, sense combinar-ho amb altres activitats. En tot cas, cal canviar-se els guants de forma periòdica, recomanant-se no excedir d’una hora. I sempre, abans de posar-nos els guants cal que ens traiem els anells, el rellotge, les polseres… i ens rentem bé les mans. Com exemples de situacions on podríem utilitzar els guants d’un sol ús seria: en l’arrebossat de filets, en la preparació de mandonguilles…, sempre i quan ens posem els guants amb les mans netes i fem aquesta activitat sense cap interrupció. En acabar eliminarem els guants utilitzats, ja que no es poden reutilitzar.

Es recomana l’ús de guants durant la venda d’aliments?

El més adequat durant la venda d’aliments és no utilitzar guants d’un sol ús i mantenir les mans netes. És necessari netejar-se les mans amb aigua calenta i sabó desinfectant, tantes vegades com calgui i sempre abans d’incorporar-se al lloc de treball.

 

 

 

 

Existeixen altres problemes a considerar per l’ús dels guant d’un sol ús?

Sí, també hem de considerar que determinats tipus de guants poden provocar reaccions al·lèrgiques en persones sensibilitzades al làtex, per la qual cosa cal evitar els guants d’aquest material. Al mercat hi ha diferents tipus de guants per a la indústria alimentària: de làtex, nitril i vinil. A l’envàs hi ha de constar expressament que es poden destinar a aquest ús o hi ha d’haver el pictograma corresponent (amb la imatge d’un got i una forquilla). Per manipular la carn i els seus derivats és preferible l’ús de guants de nitril. També cal considerar el color dels guants, es preferible utilitzar els de color blau que els negres, perquè és més fàcil observar si estan bruts i distingir els fragments en cas de trencament.

Per a més informació, podeu entrar en aquest enllaç de l’ACSA (Agència Catalana de Seguretat Alimentària).

 

Comentaris

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad