“Sense franges ni pastures, en lloc de 400 hectàrees haurien cremat més de 3.000”. El ramat ha evitat que l’incendi de Cap de Creus fos més devastador

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Teresa Jordà, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha valorat molt positivament l’efecte de les estratègies i mesures de prevenció durant l’incendi que ha tingut lloc durant el cap de setmana del 17 i 18 de juliol entre Llançà i el Port de la selva. En declaracions a El Punt Avui, Jordà va afirmar taxativament que les franges de protecció i les zones de pastura havien “impedit la progressió de foc i la destrucció d’habitatges”. “Sense franges ni pastures, en lloc de 400 hectàrees haurien cremat més de 3.000”.

 

Els ramats i les franges han aconseguir que l’incendi de Cap de Creus no fos tan devastador.

 

Precisament aquest és l’argument que les interporfessionals Interovic, i també Provacuno, no deixen de difondre. Però també la resta d’entitats que, com el Gremi ens sumen a aquesta iniciativa:

Un sistema avalat pels segles

Encara que l’escalfament global sigui una preocupació de primer ordre en l’actualitat, els incendis forestals han estat des de sempre una font de preocupació per a la societat. El bosc és una font de riquesa que ha contribuït a la subsistència de molts oficis rurals, molts dels quals es troben avui en vies de desaparició. La manca de relleu generacional i la duresa de les condicions suposen un handicap a l’hora de la seva renovació.

La ramaderia ha estat, tradicionalment, una aliada en les tasques de prevenció d’incendis forestals. Els ramats han netejat el camp, els boscos i els camins de les amenaces a la flora.  Les males herbes o rostrolls  suposen una amenaça quan es desenvolupen en excés.

Amb l’arribada de les altes temperatures i l’estació seca, aquestes espècies no poden subsistir i s’assequen a el sol. Formen, d’aquesta manera, una catifa que cobreix el sòl i que està a punt per cremar al contacte amb la primera espurna. Quan es genera aquesta coberta, es multipliquen la rapidesa i l’abast de les flames quan es presenta l’incendi. La seva presència dificulta les tasques d’extinció per la multiplicació exponencial de la superfície de foc actiu.

Davant de les tasques d’extinció, que posen en risc vides humanes, les tasques de prevenció permeten reduir el risc potencial dels incendis com s’ha fet sempre, amb el bestiar al camp.

Comentaris

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad