Les vaques bomber impediran que milers d’hectàrees siguin pastura de les flames aquest estiu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

 

Des del Gremi ens fem ressò de l’article publicat a la Revista Cárnica sobre la eficiència de les vaques bomber per actuar com a tallafocs per evitar incendis forestals, i que reproduïm literalment.

 

Les ‘vaques bomber’ impediran que milers d’hectàrees siguin pastura de les flames aquest estiu

No hi ha res que mantingui millor les muntanyes que un ramat de vaques, ja que per mantenir la vegetació a ratlla i les muntanyes lliures de materials altament inflamables, juguen un paper realment fonamental.

El paper de les ‘vaques bomber’ és molt important per actuar com un tallafocs natural i eficient, que ajudi a combatre els incendis forestals i redueixi així el risc per a les brigades d’extinció, que es juguen la vida davant del foc cada estiu .

Tal com explica Javier López, director de  PROVACUNO, “el bestiar permet alhora grans estalvis econòmics perquè contractar mà d’obra i maquinària per fer aquestes mateixes funcions de manera mecànica seria impensable així com pels seus beneficis mediambientals atesa la impossibilitat d’actuar sobre milers d hectàrees de terrenys sensibles als incendis forestals”.

El 2021 es van registrar un total de 19 ‘grans Incendis’, categoria que inclou aquells que superen les 500 hectàrees forestals afectades. Quinze van tenir lloc durant la campanya d’estiu i quatre més durant la campanya d’hivern, amb una superfície forestal danyada de 31.375 hectàrees.

Per aquest motiu, Javier López considera que “és molt millor i enormement més barat ‘prevenir que curar’ Per què no apostem més pel manteniment de l’activitat ramadera per lluitar contra el foc?”

Per PROVACUNO, no es tracta només d’invertir en extinció d’incendis, sinó que també cal apostar, de manera enèrgica, en matèria de prevenció. I això s’aconsegueix recolzant el sector ramader i impedint que abandonin la seva activitat perquè puguin mantenir així una feina essencial quant a la conservació dels nostres camps i muntanyes que està molt poc reconegut en aquests moments.

De fet, aquesta tasca cada cop resulta més fonamental, ja que el canvi climàtic està augmentant la dimensió i la gravetat dels ‘grans incendis’ que, casualment, coincideixen cada temporada a produir-se a zones on no existeix o s’ha abandonat l’activitat agrícola i ramadera.

Javier López insisteix a recordar que “Espanya és un dels països més vulnerables d’Europa al canvi climàtic d’acord amb el que adverteixen cada cop més experts mundials. La combinació d’onades de calor, sequera, baixa humitat, de vegades amb un vent fort, unit a una vegetació molt seca i boscos abandonats per l’activitat primària i forestal, convergeixen en episodis d’incendis cada vegada més preocupants. De fet, ja estem suportant l’aparició dels anomenats incendis de sisena generació i cada any amb més freqüència.

El director de PROVACUNO conclou dient que “és el moment de repensar sobre el paper que pugui jugar el model europeu de ramaderia sostenible, no només a l’àmbit de la qualitat, seguretat, traçabilitat o sobirania alimentària, sinó també al de la sostenibilitat” .

 

Comentaris

Noticies Relacionades

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad