Història Gremi. Una mirada al passat

El Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona és història viva d’un ofici mil·lennari. Per aquest motiu la revista Tall repassa el fons documental que es troba a l’edifici del Gremi. Aquests són alguns dels reportatges publicats.

 

Les antigues carnisseries de Barcelona a través del fons documental del Gremi de Carnissers

El Gremi de Carnissers de Barcelona presenta un conjunt de documents del seu fons que ens proporcionen in- formació de primer ordre de la tasca dels carnissers a la Ciutat Comtal al llarg dels segles XVII-XVIII i XIX. Són tantes les dades que es poden extreure d’aquesta documentació que cal processar-la poc a poc per poder interpretar-la. En aquesta ocasió volem aprofundir en una crida del 31 de març de 1804 que ens ofereix informació de diferent ordre

Més informació

 

Barcelona, un centre comercial de primer ordre

A mitjans del segle XVIII Barcelona era una ciutat modesta en mides però amb una gran activitat econòmica que portava a un creixement constant de la demografia. En aquesta ocasió us presentem un document de 1752 que recull totes les ordenances que estaven a càrrec dels mostassafs en tot allò relatiu a l’economia, utillatge, matèries primeres i alimentació. Es tracta d’un document de gran interès perquè ens mostra la riquesa i abundància de productes que tenia Barcelona i també com l’administració només podia mantenir el control a base de multes i penes de presó.

Més informació

 

 

El nostre fons documental ens ajuda a entendre la història més actual

Una mirada aprofundida al fons documental del Gremi de Carnissers de Barcelona, ens pot donar referents que ens
ajudin a entendre els difícils temps que corren. Com ja saben molts dels lectors d’aquesta secció, la majoria dels textos que conserva el fons estan escrits en llengua castellana. Això s’explica pel fet que el gruix de la documentació fou escrita ben entrat el segle XVIII, després que el Decret de Nova Planta de Felip V (1714) implantés un l’administració l’ús exclusiu del castellà.

Més informació

 

 

Les creences religioses en el guariment de les malalties animals

A principis d’any se celebra la cavalcada dels Tres Tombs, en la que es treuen al carrer els animals domèstics que són beneïts després d’un recorregut pels carrers de la ciutat. A Barcelona, la primera processó coneguda fou el 1826, però és probable que es tracti d’una tradició més antiga. Sabem que al segle XIV al costat de la porta principal de la ciutat, la que coincidia amb l’antic traçat de la Via Augusta, s’hi construïren un convent i una església sota l’advocació de Sant Antoni.

 

Más informació

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad