Posicionament sobre l’establiment d’un preu màxim per als productes de primera necessitat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Des de la Federació Catalana de Carnissers – Xarcuters – Cansaladers i Pollaires i Cedecarne i la Confederació Espanyola de Detallistes de la Carn, que ens representa a més de 25.000 carnisseries i xarcuteries en tot el territori espanyol, davant les recents declaracions i posicionaments sobre l’establiment d’un preu màxim per als productes de primera necessitat com a solució a la pèrdua de poder adquisitiu dels consumidors amb motiu del fort increment del preu de la cistella de la compra, volem manifestar que pel que al nostre àmbit d’actuació es refereix, entenem que seria una mesura més efectiva aplicar un IVA superreduït del 4% a la carn fresca, com ja tenen altres aliments de primera necessitat, com són la llet, els ous, les fruites, les verdures i el pa. Actualment, la carn fresca tributa en imposició indirecta al 10% de manera incomprensible.

L’estalvi que suposaria per a les famílies i consumidors l’aplicació d’aquest IVA superredït  seria de 500.591.200 euros a l’any, i tenint en compte la població espanyola (47,33 milions de persones), aconseguiria un estalvi de 10,76 euros per càpita. Per a una família de quatre membres, suposaria un estalvi, només en carn fresca, d’aproximadament 43 euros en la cistella de la compra.

Aquesta mesura comportaria, a més de l’estalvi, un altre important benefici, com una millora en els hàbits nutricionals dels consumidors, ja que la carn fresca i elaborats carnis són un aliment bàsic en la dieta mediterrània, aportant alguns nutrients essencials per a una alimentació completa i equilibrada. Aquest fet és especialment rellevant quan es tracta dels nens, donada la importància que aquest producte té per al seu creixement i correcte desenvolupament, a l’ésser una font de proteïnes de gran qualitat i importants concentracions de minerals, com a ferro, fòsfor, zinc, iode, i vitamines del grup B.

Desigualtat d’oportunitats per al comerç detallista

Com a especialistes en un sector determinat, els comerços minoristes de la carn oferim monoproducte, és a dir, que no podem variar o regular els nostres marges encarint un altre tipus de productes d’una cistella de la compra variada, com poden fer altres formats de la distribució, que sí que són multi-producte i tenen la possibilitat d’oferir als seus clients altres línies de productes, amb diferents qualitats, podent així ajustar marges de benefici.

A més, entenem que regular el preu màxim de venda suposaria perjudicar greument el comerç minorista de la carn, ja que no tenim capacitat de negociar amb els proveïdors majoristes al no comprar a volum com sí que poden fer-ho altres formats de la distribució, per la qual cosa el marge es reduiria dràsticament o hauriem de vendre a pèrdues, una cosa impossible d’assumir. De fet, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha reconegut que el comerç minorista no té capacitat per a limitar els preus de la mateixa manera que poden fer-ho els grans grups de la distribució, per la qual cosa no té sentit ni possibilitat d’aplicació una mesura que perjudica la lliure competència i la supervivència del petit comerç detallista.

Una altra de les greus conseqüències que tindria posar topall als preus és que distorsionaria l’oferta, perquè pot provocar l’acaparament de productes per part dels consumidors, que aniran a preu a l’hora de realitzar les seves compres de primera necessitat. Cal assenyalar que precisament en el cas del sector carni, sempre hi ha hagut talls i tipus de peces que són assequibles per a totes les butxaques del consumidor, per la qual cosa no té sentit imposar preus quan la varietat de producte i costos està ja garantida.

Prohibició de fixar límits als preus en determinats aliments


Amb tot, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja s’ha pronunciat clarament en aquest sentit, assenyalant que “tant la Llei de defensa de la competència com el Tractat de funcionament de la Unió Europea prohibeixen expressament els acords o recomanacions de fixació de preus o altres condicions comercials que restringeixin o falsegin la competència”. Per tant, conclou que “la fixació entre operadors de preus màxims, fins i tot sota l’auspici o l’impuls d’autoritats públiques, és un acord de preus dels prohibits per aquestes normatives”.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, també s’ha manifestat contrari a aquesta proposta de fixació de preus màxims, i ha apel·lat al correcte funcionament de la cadena alimentària a Espanya, que està aconseguint que “cada element en aquesta cadena trobi la seva justa retribució”. Compartim igualment aquesta visió, ja que l’actual llei que la regula va néixer amb l’esperit de millorar l’eficiència de la cadena i garantir en tot moment uns preus justos i competitius, tenint en compte els costos de producció, l’adequat funcionament de la distribució i els preus de venda al consumidor.

Finalment, volem posar de manifest que les empreses detallistes de la carn són empreses familiars, amb la qual cosa tenim un tracte directe amb el consumidor i coneixen perfectament les dificultats per les quals estan passant els nostres clients, i que també patim nosaltres. És per això que porten temps fent enormes esforços econòmics retenint la inflació, rebaixant els marges dels seus productes, contenint al màxim els preus de venda al públic, absorbint tots els costos de més que estan suportant amb motiu de les mesures establertes per la pandèmia i assumint l’increment dels costos de l’energia, perquè d’una altra forma els preus serien inassumibles per els clients.

Comentaris

Accede con tu cuenta de Agremiado
Accedeix amb el teu compte d'Agremiat
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad